Exposities in de Lichtstraat

Ook in het komende seizoen zal de Paperclip in de Lichtstraat van het gebouw aan de Eiberstraat 14 in Velp weer exposities houden van het werk van getalenteerde amateurschilders. Al sedert de grote verbouwing geven wij aan amateurschilders op deze manier de mogelijkheid hun werk te presenteren aan een groter publiek. Wij nodigen belangstellenden daarom regelmatig uit om hun werk in ons gebouw te laten zien.

Het bezig zijn met tekenen en schilderen is een heel fijne hobby die tot op hoge leeftijd veel voldoening blijft geven. Door een presentatie in de Lichtstraat kunnen veel mensen daar kennis mee maken, want in het gebouw vinden  heel veel verschillende activiteiten plaats, die elk weer eigen bezoekers trekken.

Afhankelijk van de grootte worden steeds zo’n 20 werken getoond, die een aantal weken blijven hangen. De exposanten zorgen zelf voor informatie over het werk en de Paperclip stuurt een persbericht naar de plaatselijke media.

Voor de eerste helft van 2019 staan twee exposities gepland:
1. Werk van de eigen cursisten Tekenen en Schilderen – van aanvangsdatum tot einddatum.
2. Eco printwerk door Lucie Brounen – van aanvangsdatum tot einddatum

De exposities zijn steeds te bezoeken op werkdagen van 10.00 tot 12.00 en van 14.00 tot 16.00 uur.

1. Expositie Paperclip-cursisten tekenen en schilderen

Elk jaar beginnen we met de nieuwe tentoonstelling van de Paperclip-cursisten tekenen en schilderen. De deelnemers slagen er steeds opnieuw in om mooi en kunstzinnig werk bij elkaar te tekenen en schilderen. Een expositie waard: naast het maakplezier tevens een genoegen voor de kijker.

Waar dat plezier in zit is voor allen: het zelf iets maken en zichzelf daarmee verrassen. Dat betekent voor sommigen, net beginnend, dat ze erachter komen wat ze zelf kunnen. Vrij snel beseft men ook dat je de dingen, stukjes uit de werkelijkheid en uit je verbeelding, naar je hand kunt zetten. Dat wat je maakt ook ergens op lijkt en soms zelfs aardig in de buurt komt van wat een echte kunstenaar doet. Zelf een gewenste kleur mengen bijvoorbeeld. Maar ook, dat geldt wel voor de meer gevorderden, een totaal eigen verwerking van een bestaand beeld tot iets nieuws.

De verschillen tussen de cursisten zitten o.a. in hun wensen betreffende hun beeldend vormgeven. Kort gezegd gaat het erom wat ze willen met de vorm en de inhoud. Dat wil zeggen: hoe maak je iets? En: wat wil je zeggen met wat je maakt? Naast de zogenaamde technieken, zoals het grijstonen maken en kleuren mengen, ruimte suggereren en kleurcontrasten zien, willen sommigen letterlijk iets moois na kunnen maken. Of ze worden gestuurd door liefde voor een persoon, een bepaalde plek, de natuur, kleur of typische vormen, een herinnering e.d..

Binnen de perken van het tekenen en schilderen mag en kan alles, veel is en wordt geleerd. Er zijn cursisten die naar de waarneming werken of door henzelf gemaakte foto’s natekenen of schilderen. Anderen nemen een illustratie als aanleiding voor een eigen schilderij. Ook zijn er die een voor hen aantrekkelijk kunstwerk zo letterlijk mogelijk namaken, of er juist een eigen interpretatie aan geven. Voor allen geldt het plezier in het zelf doen en van het maken van een goede verbeelding van dat waar het voor henzelf om gaat.

Kom kijken en geniet mee met de makers.

Karin Foole, cursusleidster

2. Eco printwerk door Lucie Brounen

Ik was altijd al in de weer met draadjes en stofjes, steeds nieuwsgierig om weer een nieuwe techniek bij te leren: breien, haken, weven, vilten… Door het boek “Eco Colour” van India Flint werd mijn interesse gewekt voor het eco printen. Zij ontwikkelde een techniek waarbij bladeren en bloemen op stof gelegd worden, daarna stevig opgerold en gekookt of gestoomd. Doordat de plant zijn looizuur en andere stoffen afgeeft aan de stof, ontstaat er een afdruk. Om ervoor te zorgen dat deze contactafdruk blijvend is moet de stof eerst grondig gereinigd worden en daarna gebeitst, dat wil zeggen gekookt in een chemische stof die de kleur hecht aan de stof. Bij wol en zijde is dit weer een ander proces dan bij katoen, linnen of viscose. Omdat dit nog een relatief nieuwe techniek is om stoffen te bedrukken, is het nog een hele ontdekkingsreis om alle mogelijkheden te verkennen. Ik hoop jullie tijdens mijn expositie hiervan een indruk te geven.

Lucie Brounen