Kunstgeschiedenis

Jan van Eyck uit Gent
Jan van Eyck uit Gent
Leonardo da Vinci en Jacopo Tintoretto
Leonardo da Vinci en Jacopo Tintoretto
Henri Toulouse-Lautrec
Pablo Picasso en Henri Matisse
Pablo Picasso en Henri Matisse
Frank Lloyd Wright
Frank Lloyd Wright

Kunstgeschiedenis – OP EENZAME HOOGTE, 12 onafhankelijken in de kunst

In alle periodes en alle landen komen steeds kunstenaars naar voren die zich, schijnbaar onafhankelijk van wat er zich om hen heen gebeurt, ontwikkelen tot de meesters die we nu kennen. In 6 bijeenkomsten zullen we steeds 2 kunstenaars bespreken die veel overeenkomsten hebben en toch zo verschillend zijn.

Het eerste koppel is Jan van Eyck uit Gent en Massacio, een tijdgenoot uit Florence. Van Eyck is een beroemde vertegenwoordiger van de late gotiek en Massacio vertegenwoordigt de vroege renaissance

Het tweede koppel is de Italiaanse schilder uit de hoog-renaissance Leonardo da Vinci en Jacopo Tintoretto, de Italiaanse maniërist.

Vervolgens plaatsen we het werk van afficheontwerper, schilder en chroniqueur van zijn tijd, de “Belle Epoque” Henri Toulouse-Lautrec naast het symbolisme van de Belgische James Ensor uit Oostende.

Beide modernisten, Pablo Picasso en Henri Matisse verkenden het beeldvlak en probeerden de realiteit te vertalen naar het schildersdoek.

In de volgende les vergelijken we de architectuur van de Amerikaan Frank Lloyd Wright, van bv de Prairiehuizen, met de ontwerpen en architectuur van de Oostenrijkse Friedensreich Hundertwasser. Hij stond vooral bekend om de door hem ontworpen, kleurrijke gebouwen en was voorvechter van een mens- en milieuvriendelijke bouwwijze.

Als laatste 2 beeldhouwers. Henry Spencer Moore was een Engelse beeldhouwer en is bij het grote publiek met name bekend door zijn grote abstracte bronzen en marmeren liggende sculpturen. Alberto Giacometti was een Zwitserse beeldhouwer en schilder, die na de tweede wereldoorlog zijn productiefste jaren had met als bekendste werken de langgerekte frêle figuurstukken.

Maximaal 20 deelnemers

Docent           : Inge van Velzen
Kosten            : € 60, – voor 6 lessen
Info                 : Nanny Schmidt, tel 026 3634825
Code               : 112
Tijd                  : maandag 14:00 – 16:00
Data                : 5, 12, 26 oktober – 2, 9, 16 november

Deze cursus delen met een kennis?
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

INSCHRIJFFORMULIER

 • Privacy Statement: Uw gegevens; naam, e-mailadres, etc. worden opgeslagen in ons bestand. Deze gegevens worden geregistreerd om u gericht informatie inzake onze diensten van de Paperclip toe te sturen. Enkel voor dit doel zullen uw gegevens gebruikt worden. Uw gegevens zullen niet doorgespeeld worden aan derden.
 • Prijs: € 60,00
 • Gelieve uw Gelre pasnummer te vermelden.
  Vrijwilligers van De Paperclip krijgen op één (1) cursus 50% korting! NIET in combinatie met een Gelre Pas!
 • € 0,00
  U kunt kiezen. Kiest u beiden, dan krijgt u de het laatste algemene nieuws en nieuws over de nieuwste films.
  Ik heb kennis genomen van de informatie en voorwaarden die vermeld staan op de cursussen pagina, inclusief het Corona Protocol.
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.