Lezing VOC

19 oktober 2022 vanaf 19.30 uur

Martin Idema presenteert:
Onze ‘vergeten’ kolonie, De VOC op Ceylon

Martin en Renske Idema maakten verre en avontuurlijke reizen, doorgaans met z’n tweeën. Van meerdere van hun reizen verzorgt Martin presentaties, geïllustreerd met prachtige films van het betreffende gebied, van de volken die er leven, de cultuur en de natuur. Op 19 oktober neemt hij u in De Paperclip mee naar Sri Lanka, het vroegere Ceylon. Sri Lanka is het enige land ter wereld waar twee musea zijn over de Nederlandse periode. Veel herinnert nog aan de VOC-tijd. Oude forten, deels zelfs nog in gebruik bij het Sri Lankaanse leger, statige huizen, ziekenhuizen en niet te vergeten de ook nog in gebruik zijnde Nederlandse Gereformeerde kerken in Galle, Colombo en in andere plaatsen in het land. Niet alleen is de bouwkunst van de Nederlanders achtergebleven, maar ook onze namen en nazaten die voortleven als de Dutch Burghers. 

In een presentatie besteed Martin aandacht aan deze herinneringen uit de ‘vergeten’ kolonie. In het tweede deel van de presentatie geniet u van de film die Martin op Sri Lanka maakte. Nu staan het rijke culturele erfgoed uit het Boeddhisme, de mooie wildparken en de bijzondere landschappen centraal. Maar aan het eind keren we met prachtige filmbeelden terug naar het VOC-tijdperk.

De kosten zijn 5 euro p.p. Doorgaans is er veel belangstelling voor de lezingen van Martin en vol= vol. Meld je nu aan via de onderstaande knop.


Reacties zijn gesloten.